kontrabass

Kontrabass

Kontrabassen er det største og dypest låtende instrument i strykefamilien. Det blir brukt mye i jazz og i klassisk musikk, men blir også anvendt i rock og folkemusikk.

Som elbassen er kontrabassen et instrument som lyder veldig dypt, og dets primære funksjon er tilsvarende å skape fundament og bunn i musikken.

Man kan enten spille på kontrabass med en bue eller ved å knipse på strengene med fingrene - teknikken vil oftest avhenge av hvilken stilart man spiller. Utover det kan man spille på en kontrabass enten stående eller sittende på en høy stol.

En kontrabass har i motsetning til elbass eller guitar ikke noe bånd på gripebrettet. Dette betyr at man skal intonere for treffe tonene (se avsnittet “Venstrehånd” under “Teknikk”).



Velg den rette kontrabassen

Det finnes mange forskjellige varianter av kontrabassen; den 4-strengede er den mest vanlige, men de fåes også som 5-streng - altså hvor det sitter en ekstra, mørkere/lysere streng på. Sidstnevnte er mest brukt i klassisk musikk - den 5. strengen er ikke en absolutt nødvendighet for å kunne spille med i forskellige typer ensembler.

En kontrabass kan variere veldig i form og utseende, alt avhengig av hvor i verden den er bygget. De fåes også i forskjellige størrelser, hvilket har relevans i forhold til bassistens alder. De fleste voksne spiller på det som kalles for en 3/4 bass.

I den klassiske musikken er det veldig vanlig å spille på en 4/4 bass (hel bass), da det i klassisk musikk ofte er bruk for en større klangkasse. Stor klangkasse = mer lyd.


Størrelse og alder


  • 1/4 = 7 til 9 år
  • 1/2 = 9 til 13 år
  • 3/4 = 13 +
  • 4/4 = 15 +

Lær å stemme din bass


En av de første ting man skal lære som bassist er å kunne stemme bassen riktig.

Det sitter 4 strenger på instrumentet, og de er alle viklet rundt om hver sin stemmeskrue, som er står fast på bassens hode. Dreier man stemmeskruen med klokken, blir tonen høyere, vrir man andre vei blir tonen lavere.

De 4 strengene har hver sin tone, og disse toner er representeret av forskjellige bokstaver. Fra den tykkeste til den tynneste strengen, stemmes bassen således: E, A, D, G.

Bassen kan også stemmes på andre måter, men dette er den vanligste måten å stemme på. I dag bruker mange folk en tuner til å stemme instrumenter med. En tuner er et apparat, som kan måle lydbølger og fortelle om ditt instrument stemt eller ei. Det vil vise på et lite display om de respektive strengene skal stemmes opp eller ned - altså om tonen skal være høyere eller lavere. En tuner kommer i mange forskjellige fasonger og prisklasser; de finnes som clip-on, som gitarpedal, som et vanlig håndholdt elektronisk apparat, eller som en app til iPhone og android. De fås fra kr 50,- og opp.

Dette bør man være oppmerksom på, når man stemmer sin bass:

  • Det er viktig å ta høyde for spenningsforholdet mellom strengene når de spennes opp eller ned. Da instrumentet er så stort, kan stemmeskruer og strenger lett påvirke hverandres stemming. Det er derfor en god idé å dobbeltsjekke sin stemming og evt. stemme én gang til før man går i gang med å spille.
  • Ikke bli urolig om bassen knirker og knaker når man stemmer. Det er helt normalt.
  • En tuner er et godt hjelpemiddel, men det er essensielt at man med tiden lærer å stemme sitt instrument på øret. Med hensyn til å sette strenger og pickup på sin bass og for å kunne plassere strengstolen helt nøyaktig, anbefales det, at man får en professionell til å forta disse inngrep.
  • Dette er et helt kapittel for seg selv, så hvis man beslutter seg for å ta saken i egne hender, bør man konsultere en fiolinviolinbygger, eller anden fagkyndig, inden man foretager sig noget - grunden hertil er, at det kræver en hel del ekspertise og viden om den nøgagtige placering af de forskellige bestanddele. Bliver de ikke placeret rigtigt, risikerer man at ødelægge instrumentet.
Close-up af kontrabassens stemmeskruer
Close-up af kontrabassens bro


Vedlikehold


Rengjøring

Det meste av vedlikehold kan man selv stå for, for eksempel en jevnlig rengjøring av gripebrettet, halsen og evt. strengene. Disse områdene er ofte i kontakt med hendene og de blir derfor raskt skitne.

  • Til rengjøring av gripebrettet, bør man anvende linolje - ikke bruk ikke for mye, da det kan trenge ned i treet og etterlate buler. Husk at kluter med linolje kan selvantenne, og de må derfor ikke kastes ut sammen med brennbart materiale.
  • Bruker man stålstrenger, gjør sprit seg fint til rengjøring av disse.
  • Baksiden av halsen kan poleres med møbelpolish el. lign. hvis halsen er lakkert vel og merke. Er halsen ulakkert, så bruk i stedet en blanding av bivoks og linolje.
  • Bruk en bommulsklut når du rengjør de forskjellige områder på instrumentet.
  • Til smøring av stemmeskruer, bruk gammeldags, syrefri symaskineolie.

Hvor ofte man bør foreta en hovedrengjøring på sin kontrabass, vil kunne ses og merkes på instrumentet og vil avhenge av hvor mye som det spilles på den. Men for kontrabassens tone og klang, anbefales det at man rengjør den en gang i uken - hvis den blir jevnlig brukt.

Strengestol

For å unngå at strengestolen beveger seg for mye, bør man gi den et lett dytt i nedadgående retning, én gang i måneden. Dette problemet kan også forebygges ved å tegne med en fet blyant i de små innhak hvor strengene hviler på stolen.

Start med at stemme én av strengene ned, f.eks A-strengen. Stem strengen ned inntil den akkurat kan løsnes fra stolen, men ikke lengre ned enn det.

Dytt strengen ut av det lille innhakket på stolen hvor den er festet og tegn med en fet blyant i innhakket. Det lille område bør være helt dekket av bly. Sett så strengen tilbake og stem den opp til en A igjen. Foreta deretter samme prosedyre med de 3 andre strengene.

Stem én streng ned av gangen og ikke alle 4 på én gang.

Bruk en bløt blyant av hardhet 7B/8B/9B. 

Temperatur

En kontrabass må ikke utsettes for ekstreme temperaturer, da det i verstefall kan medføre permanente skader, som revner i treverket.

For lav temperatur og luftfuktighet får treet til å trekke seg sammen - for høy varme, samt høy luftfuktighet, har den motsatte effekt. Det er derfor viktig at bassen til daglig, befinner seg i et godt inneklima. Dette gjelder egemtlig alle akustiske instrumenter. Derudover ses nedenfor et par gode råd ift. temperatur:


Motta kontrabassundervisning?


Hos Musikk-undervisning.no kan du motta undervisning av en dyktig og erfaren lærer. VI har lærere rundt omkring i hele landet. Vi har dessuten undervisere til alle aldre og nivå, om skreddersyr undervisningen etter dine mål og ambisjoner - Så det er bare å komme i gang!


Hva er Musikk-undervisning.no?


Musikk-undervisning.no er en musikkskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaper kontakten mellom lærere og elever. Vårt mål er å skape mer musikk i Norge! Vi tilbyr undervisning til alle uansett alder og nivå, da vi har kompetente og dyktige lærere, som alle har flere års erfaring med musikk og ikke minst en ren politiattest.

Hvis du har noen spørsmål til undervisningen, konseptet eller våre gitarlærere, så er du alltid velkommen til å kontakte Musikk-undervisning.no på telefon 23 89 89 17 eller mail post@musikk-undervisning,no