Lev deg inn i musikken: Sånn kommer du i flow

Det er dette som kalles å være i flow. En tilstand hvor du glemmer alt omkring deg og har all din oppmerksomhet rettet mot musikken, som kommer helt naturlig til deg.

Det gir en følelse av styrke og tilfredshet der du føler deg enda mer kreativ enn vanlig. Derfor er det også en tilstand som er gunstig å være i når man vil fordype seg i musikken. Den gir deg økt fokus, gjør deg mer produktiv og full av overskudd. 


Det er mye du kan gjøre selv

Men det er dessverre ikke en tilstand som man bare alltid kan være i. Kunstneren som til enhver tid er inspirert, er ikke annet enn en myte, og flow er noe som krever innsats for å oppnå. Det nytter altså ikke å sitte og vente på at flow skjer av seg selv. Tvert imot er det forskjellige ting du aktivt kan gjøre for å oppnå god flow. Og det er spesielt bra for deg som lett mister fokus og blir distrahert av ting rundt deg som hindrer den kreative prosessen.

Derfor har vi samlet en rekke gode tips om hvordan du kommer i god flow.

  1. Det er helt avgjørende at det du prøver å konsentrere deg om faktisk gjør deg lykkelig. At instrumentet du øver på er akkurat riktig for deg. Det er betydelig lettere å oppnå en flowtilstand hvis du elsker det du holder på med.
  2. Ikke bruk for mye tid på øvelsene som ikke sier deg noe. Konsentrer deg heller om det du har det gøy med og finner mening i.
  3. Gi deg selv en oppgave som er utfordrende, men ikke umulig. Hvis det er utfordrende nok, vil det øke fokuset ditt og samtidig gi deg selvtilfredshet når du har nådd målet. Motsatt kan en oppgave som er for lett eller vanskelig, gjøre deg ufokusert og umotivert.
  4. Du må ha avklart to ting: 1) Når og hvor kan du få nok fred til å fordype deg? 2) Når på dagen har du SELV mest overskudd og energi til å gi det en sjanse? Det nytter ikke å begynne å øve når det er uro rundt deg, og slett ikke når du selv er sliten. Finn derfor en god tid på dagen som passer inn i din og families rytme. Og samtidig, sørg for å få spillet så ofte som mulig, slik at du har det friskt i bevisstheten din. Det gjør det lettere for deg å komme raskt tilbake i flowtilstand.
  5. Forsikre deg om at alle forstyrrende elementer er skjult. En pipende telefon, en aktiv datamaskin eller et rot kan være distraherende og gjøre det vanskelig for deg å komme i flow.
  6. Prøv å holde deg i flowen så lenge som mulig. Hvis noe plutselig plager deg og tankene dine vandrer til noe annet, prøv å komme tilbake i flowen igjen. På den måten kan du øve deg på å være i tilstanden lenger og lenger.
  7. For noen kan det også være lettere å komme i flow hvis du spiller sammen med andre. Det er en utfordring under Corona, selvfølgelig, men forhåpentligvis kan vi snart møtes og spille sammen igjen.
  8. Noe som er ødeleggende for å komme i gang er perfeksjonisme. Hvis du er veldig selvkritisk og vil gjøre alt riktig, kan det drepe kreativiteten. Minn deg selv på at det må være gøy og at ingen er perfekte.

LES OGSÅ >> 3 enkle tips: Slik holder du motivasjonen oppe når du øver

Hvis du selv har flere gode råd for å oppleve flow, kan du gjerne sende de til oss!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *