Nevroplastisitet: Derfor er det sunt for hjernen å spille musikk

En gang trodde man at hjernen var statisk. At hjernen ikke endret seg når man hadde nådd en viss alder. Men den teorien har for lengst blitt avkreftet. For nå vet man at hjernen utvikler seg gjennom livet, og du kan opprettholde hjernens evne til å danne og lagre nye opplevelser gjennom livet hvis du bare bruker denDu kan for eksempel gjøre dette ved å spille musikk.

Hjernen må trenes gjennom hele livet. Pexels: David Casolato

Hver gang du lærer noe nytt, transformeres hjernen din. Når du lærer en ny sang på gitaren eller blir flinkere til å lese notater, endres nevrobanene i hjernen din og du utvikler nye hjerneceller. På den måten er hjernen din aldri fullt utviklet. Det kan bli sterkere og bedre hvis du lærer nye ferdigheter ved å få nye erfaringer. Dette er dette som kalles nevroplastisitet. Men plastisiteten, eller elastisiteten, fortsetter ikke å være like god gjennom livet. Der hjernen raskt kan utvikle seg og ta til seg ny kunnskap når du er barn, blir hjernen mindre elastisk med alderen hvis du ikke virkelig gjør en innsats.

Og her er musikkundervisning noe som i stor grad kan forbedre hjernens elastisitet. Vi har samlet litt kunnskap om hvordan musikk kan trene hjernen din slik at den både holder seg i form og har lettere for å løse alle slags andre oppgaver du møter på din vei.

Du vil aldri bli ferdig med å lære musikk – heldigvis

Du trenger ikke tenke på det når du skal knyte skolissene eller sykle en tur. Dette er fordi du har innebygd ferdighetene så dypt i hjernen din at de føles helt instinktive. Og siden disse ferdighetene slo seg ned på ryggraden, kan du være sikker på at hjernen din hadde dannet nye forbindelser. Den hadde så å si nådd et høyere nivå enn før. Ulempen med å bare lære ting som å knytte skolisser og sykle, er at det er vanskelig å forbedre disse evnene. Du kan egentlig ikke utvikle deg i å knytte sløyfer. Men du kan med musikk. Når du har lagret et riff, en rytme eller en melodi på ryggraden, kan du gå videre til neste og neste og neste øvelse. På denne måten lar musikk deg stadig lære nye ferdigheter og dermed utvikle hjernens plastisitet.

Les også: Derfor er musikkundervisning viktig for barnet ditt

Å spille musikk er spesielt bra for hjernen

Alle slags hjerneøvelser er gode for å holde hjernen din frisk og rask. Men musikk aktiverer hele hjernen og skaper derfor endringer i alle hjørner av den. Du bruker alle de forskjellige delene av hjernen til forskjellige ting. En bruker du til å lese og tolke rytmer og melodier, en annen til å fordøye og huske alt du lærer og en tredje til å integrere alt i en samlet opplevelse. Det bidrar til å styrke nevroforbindelsene på tvers av hjernen, slik at nevronene raskt kan sende signaler til hverandre. Studier har også vist at musikere er flinkere til å utføre kognitive oppgaver som f.eks Sudoku, sammenlignet med ikke-musikere.

Musikk blir mer og mer viktig med alderen

Studier har vist at musikere kan opprettholde sine kognitive evner selv når de blir eldre fordi de stadig trener hjernen. Dette gjelder både korttids og langtidshukommelse. Musikkundervisning kan derfor hindre ulike former for nevrologiske sykdommer, for eksempel demens, og samtidig styrke din evne til å koordinere kroppsbevegelser og holde kroppen i gang. Og så har musikkøvelser også en positiv effekt på stress, fordi du musikken hjelper deg å fokusere på en ting og til å glemme verden rundt deg.

I motsetning til mye annet, har musikk den fordelen at du stadig blir belønnet hver gang du blir bedre. Du kan tydelig høre når du kan gjøre noe mer med instrumentet ditt. Hver gang du lærer noe nytt, kan du bruke det med en gang. Det er mer motiverende enn å løse oppgaver som du egentlig ikke kan se effekten av.

Kilde: Scientific American

Har du vurdert å starte musikk?

Det er aldri for sent å komme i gang! På Musikk-undervisning.no kan du finne engasjerte lærere med høyt faglig nivå, som er klare til å lære deg alt du måtte ønske. Det handler ikke bare om å bli flinkere, det handler også om å nyte musikken og øke livskvaliteten.

Les også: Ta musikken til nye høyder med intensiv musikkundervisning

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *