3 enkle tips: Slik holder du motivasjonen oppe når du øver

Tiny Habits – Hva er det?

Tiny Habits-metoden ble oppfunnet av BJ Fogg, en forsker ved Standford University. Tiny Habits handler om å oppnå utvikling og endring ved å gjøre små atferdsendringer i hverdagen, slik at det blir enkelt, overkommelig og motiverende.

Endring av atferd kan føles som en stor oppgave, og ofte presser vi oss selv med urealistiske og høye forventninger. ‘Alt eller ingenting’ tankegangen er oppskrift på skuffelse og selvkritikk, men med Tiny Habits kan vi unngå dette – ved å gjøre det du vil bli bedre på i små porsjoner.

Det er lettere å skape en ny vane enn du tror

Bestem deg for en ny vane du vil ha.
Hvis du vil lese flere bøker, er bare det å lese en setning om dagen et skritt i riktig retning mot målet ditt. Så start der. Jo mindre vanen er, desto lettere er det å få inn i hverdagen, hvor den kan spire og blomstre.

Finn et tidspunkt hvor vanen passer inn i din eksisterende rutine.
Spør deg hvor du kan plassere denne vanen slik at den skjer i sammenheng med noe du allerede gjør. På den måten skal du ikke skal du ikke skape hverdagen din på nytt, men bare legge til en liten vane der den passer inn. Å si «Jeg vil lese mer» kan være litt abstrakt. Ved å konkretisere vanen hjelper du hjernen din godt på vei. Det kan f.eks se slik ut:

Etter at jeg (sett inn eksisterende vane) vil jeg (sette inn ny liten vane). 

For eksempel: Etter jeg har lagt meg i sengen om kvelden, vil jeg lese en setning i boken min. 

Klapp deg selv på skulderen!
Etter du har utført den nye vanen og brukt din eksisterende rutine for å gjennomføre den, er det viktig å gi deg selv et liten klapp på skulderen. Det hjelper deg til å føle deg vellykket. Vaner dannes ikke bare ved repetisjon. Når du skaper en ny vane og det føles vellykket, registreres vanen som en positiv opplevelse i hjernen. Det gjør at hjernen automatisk søker positive opplevelsen igjen, og det gjør den nye vanen lettere å opprettholde i fremtiden. 

Tiny Habits i musikk

Hvis du bruker noen fokuserte minutter flere ganger i uken, kanskje hver dag, kan metoden hjelpe deg med å flytte musikalske fjell.

Hvis du vil bli flinkere til å øve på gitar, kan et eksempel på en liten vane være: Etter at jeg kommer hjem fra jobb, vil jeg holde gitaren min i hånden.

Det kan virke litt dumt bare å stå med gitaren i hånden til å begynne med, men det er til god hjelp for hjernen din. De dagene du ikke orker å spille, klarer du nok fortsatt å utføre den enkle oppgaven. Hensikten her er å gjøre det til en vane å bare ta tak i gitaren og ha en vellykket opplevelse med den. Hvis du lykkes med å hente gitaren når du kommer hjem fra jobb til en vane, kan du klappe deg selv på skulderen for det. Senere kan du lage en ny vane som heter: Etter at jeg kommer hjem fra jobb, vil jeg spille gitaren min i 2 minutter.

Nå kan du sannsynligvis gjette fortsettelsen. Det handler om å finne en god vei til målet du vil oppnå og bare ta ett skritt av gangen. Før du vet ordet av det, har du kommet mye lenger enn du trodde du kunne. Det er bare en som kan ta æren for det: nemlig deg selv!

… å love deg selv å f.eks. spille 2 minutter hver dag etter å ha laget ettermiddagskaffen er noe som ikke krever all verden av deg. Det er mer overkommelig enn å spille en hel time. Og ofte kan 2 minutter bli 15 minutter. Det viktigste av alt er å være konsekvent og ikke presse deg selv for fort.

Les også >> Ta musikken til nye høyder med intensiv undervisning

Hvis du vil vite mer …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *