Du bruker mer av hjernen din, når du har trent ditt gehør.

Det er ikke alle som liker musikk. Hjernen reagerer veldig annerledes om du hører musikk sjeldent, eller er utdannet musiker – ifølge hjerneforsker Kjeld Fredens.

Av Andreas Kristiansen

Du skrur på radioen, tuner inn på NRK Klassisk og hører en melodi du elsker. Mens din venn står ved siden av og ikke kan forstå hvorfor du liker den.

Mennesker er ulike når det kommer til musikksmak. Det er høyst forskjellig hva folk synes er bra og dårlig musikk. Men vi bruker også hjernen forskjellig, når vi lytter til musikk. mener Kjeld Fredens

Jo dypere man går inn i musikken, jo mer hjernekapasitet bruker man. Sier Kjeld

Kjeld Fredens
Hjerneforsker og foredragsholder Kjeld Fredens

Det skyldes at man som trent musiker lytter til musikken på flere forskjellige måter. Du merker musikken. Du analyserer musikken. Du lytter etter hvordan bassen legger seg med trommene og filtrerer alle andre lyder bort. Du setter det i sammenheng med all annen musikk du hører.

Forskjell hos nybegynner og ekspert

Hos nybegynneren er ting helt anderledes.

I nybegynnerens hjerne starter musikken i høyre hjernehalvdel, hvor an lytter til musikkenog prøver å skjelne musikklyd fra språklyder og andre dagligdagse lyder. Etterhvert blir du dyktig til å høre og forstå språket som musikk, sier han.

– Jo dypere du går inn i musikken og lærer å kjenne den på mange forskjellige måter, inkludert den analytiske siden av musikken; jo stadig større del av hjernen blir involvert, forklarer han.

Det betyr at musikken i ekspertens hjerne bruker flere områder, som til vanligvis blir brukt i andre sammenhenger.

Det er interessant, fordi det betyr at musikken vekker områder i hjernen som til vanlig har en annen mental sammenheng. Spesielt når det gjelder sammenhengen mellom musikk og språk, som har et veldig nært forhold.

Du utvikler deg selv

Musikken henger sammen med språket, men supplerer det også. Når du spiller musikk utvikler hjernen din seg og det betyr at du utvikler deg selv.

– I det øyeblikket man uttrykker musikken, så blir man også bedre til å uttrykke seg selv.

– Plutselig oppdager man at det som ikke kan sies med språket, kan uttrykkes gjennom musikken.

Det betyr at musikken skaper mening, der hvor språket ikke nødvendigvis kan trenge inn, forklarer Kjeld.

Det er utallige årsaker til at vi ikke lytter til samme musikk og at ikke alle elsker samme musikk. Faktorer kan blant annet være hva du lyttet til da du var ung og opplevde at musikken tok tak i dine følelser for første gang. Hva som er i vinden for øyeblikket. Kulturelle forskjeller og så videre. Så det er tankevekkende at når 6000 personer er på konsert i Oslo spektrum, bearbeider hjernene lyden forskjellig.

Visste du at….
  • At du booster dit immunsystem ved å spille musikk.
  • At du sover bedre, hvis du hører klassisk musikk før du legger deg.
  • At musikk hjelper pasienter før de skal opereres og at en dansk lege har vunnet en Danish music award på grunn av det.
  • At riktig type musikk vil hjelpe deg å løpe 5 km raskere (det er konklusjonen i dette studiet)
  • At musikk hjelper Demens- og Alzheimer-pasienter med å huske

Se denne herlige videoen om Henry. Henry bor på et pleiehjem, han prater og beveger seg ikke. Men så snart han får musikk i ørene, så skjer det noe:

Effekten av musik på Henry

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *